mała restauracja pasywna projekt
restauracja pasywna projekt
Funkcja
klub dziecięcy
Lokalizacja
Poznań
Realizacja
2014
Powierzchnia
131.1 m2

Architektura budynku to koncepcja wypracowana wspólnie przez dwie pracownie OYSTER i PASYWNY

M2. Dość nietypowa sześciokątna bryła jest wynikiem kilku czynników: kształtu działki, miejscowych warunków zabudowy oraz lokalizacji obiektu względem stron świata. Od strony południowej zlokalizowane są pomieszczenia, które w większym stopniu wymagają doświetlenia i ogrzania energią słoneczną, a więc główna przestrzeń warsztatowa i sala kawiarni. Zaś od strony północnej, znajduje się kuchnia z zapleczem socjalnym, toalety i pomieszczenie techniczno-gospodarcze. Obiekt jest posadowiony na ocieplonej płycie fundamentowej, a reszta bryły została wykonana w technologii drewnianej – szkieletowej. Cała konstrukcja zbudowana jest z belek dwuteowych wypełnionych izolacją z wełny drzewnej. W budynku zastosowano trzyszybowe okna oraz drzwi o doskonałych parametrach termicznych oraz wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, wyposażoną w rekuperator o sprawności 84%. Pracę układu wentylacyjnego wspomaga gruntowy wymiennik ciepła, który zimą wstępnie podgrzewa powietrze wprowadzane do budynku, a latem je schładza.

Zapraszamy do współpracy Sprawdź, co możesz zyskać dzięki współpracy z nami.

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej informacji w Polityce Cookies.

Rozumiem

Chcesz poznać wartość projektu skrojonego dla Ciebie?

Skontaktuj się z nami za pomocą poniższego formularza lub wysyłając emaila bezpośrednio na adres:

biuro@pasywnym2.pl